Dat studio ‘Hip & Happy’ viltdesign maakt is inmiddels wel bekend. Maar wat nog vrij onbekend is, is het leer wat met de hand vervaardigd wordt van vissenhuiden!
Om kennis van oude ambachten uit te breiden, ben ik op zoek gegaan naar duurzame oplossingen voor (voedsel)afval. Een artikel over het vervaardigen van visleer bracht een oergevoel uit mijn jeugd naar boven. Als 11-jarig meisje leerde ik van mijn oudoom hoe ik de palingen, die hij ’s nachts met mijn vader gepoerd had, moest stropen. Dat ’Back to Nature’-gevoel wil ik in mijn huidige leven terugbrengen.
Ik besloot om dit afvalproduct van de visboer te gaan gebruiken, in plaats van het weg te laten gooien. Door milieuvriendelijke looitechnieken toe te passen, kun je er prachtig visleer van maken. Een duurzame oplossing met een prachtig resultaat.
De meest gebruikte vissoorten uit de Noordzee zijn kabeljauw, zeewolf en zeebaars. Deze vissen worden door de visindustrie gevangen voor voedselverwerking. Daarnaast maak ik gebruik van de huiden van zalm, gekweekt weliswaar, maar prachtig van structuur. Het doet soms een beetje aan als slangenleer. Het leer wordt bewerkt en kan in vele kleuren geverfd worden. De structuur van de schubben blijft daarbij prachtig zichtbaar.
Visleer is een sterk, duurzaam en waterbestendig leersoort dat ooit op grote schaal gebruikt werd door de ‘North Pacific’ volkeren voor het maken van tassen, parka’s, laarzen, wanten en andere kleding. Dit veelzijdige natuurlijke materiaal werd vaak geverfd, decoratief gestikt in een patroon met andere huiden om zijn soepele schoonheid te accentueren. Tegenwoordig komt visleer steeds meer in de belangstelling: wie heeft de Prinsjesdagoutfit van kamerlid Carla Dik – Faber niet gezien? Voor diegenen die zich afvragen of hier dan geen luchtje aan hangt? Door het looiproces wordt de huid omgezet tot leer, waardoor het niet langer naar vis ruikt.
Wil jij graag leren hoe je visleer maakt? Kijk dan bij de workshop ‘visleer maken’.
Heel graag tot ziens!
Happy van der Heide
0 reacties